пʼятницю, 27 грудня 2019 р.

Хто є Засновником і Головою Церкви? Святий Дух - душа Церкви

Церква Христова народилася у день П’ятидесятниці (33 року н.е.). Проте вона була в Божих задумах як таїнство спасіння в Ісусі Христі. Бог готував шлях установлення Церкви через воплочення Божого Сина (Другої Божої Особи Святої Трійці), проповіддю Ісуса Доброї новини, вибором 12 апостолів, установив на тайній Вечері священство та Євхаристію, своєю смертю та воскресінням. Після свого воскресіння Господь Ісус дав доручення своїм апостолам – проповідувати Євангеліє «всім народам христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа» (пор. Мт. 28, 19-20). 

Ісус Христос є Засновником своєї Церкви. Він заснував її як видиму ієрархічну структуру. Апостоли, під проводом ап. Петра, становили цю ієрархію, яка мала за ціль служити своїм братам у вірі. Ісус передав їм потрійний уряд навчати, опікуватися та служити, тобто уряд Вчителя, Пастиря та Священика. Він одягає їх своїм авторитетом кажучи: «Хто вас слухає, мене слухає; а хто гордує вами, мною гордує» (Лк. 10,16).

Хто є головою Церкви? 


Головою Церкви є Ісус Христос. Він керує невидимо Церквою через Святого Духа. Ап. Павло у листі до Ефесян вказує на цю істину: Ісус – голова Церкви, а Церква – Його тіло (пор. Еф. 1,23). Між Ісусом та Церквою (кожним віруючим) є укладений союз святого Хрещенні. Цей союз виражений хресними обітницями - вірити, любити і служити Господу Ісусу. Правдивий християнин пізнається через своє моральне життя, молитву, послух Богові і Церкві, вірність Євангелії. 

Святий Дух і Церква 


Святий Дух є душею Церкви! Ісус обіцяв апостолам зіслати Духа Утішителя (Ів. 15,26; 16,13), зодягнути їх Його силою (Ді. 1,8). Як діє Святий Дух у Церкві? Місію Святого Духа можна окреслити наступним чином:

1) Вогонь Святого Духа освячує та очищає душі християн, заохочує їх до святого життя;

2) Святий Дух діє через молитву віри та заступництва;

3) Святий Дух дає Церкві різні дари і харизми для служіння;

4) Святий Дух діє через св. Тайни, Церковні Собори, настанови духовних пастирів;

5) Святий Дух відкриває глибину Божого слова;

6) Святий Дух навчає Божої мудрості та провадить християнина до духовної зрілості (переображення у Христі);

7) Святий Дух промовляє до сумління людини, виявляючи її гріхи, спонукає її до покаяння та навернення;

8) Святий Дух дає успіх і благословення місіонерам в проповіді Євангелія;

9) Святий Дух провадить Церкву, реформує і готує її до другого приходу Ісуса Христа;

10) Святий Дух дає силу та мужність у терпінні мученикам.


Святий Дух діє в особливий спосіб через: Святі Тайни; Святе Письмо; проповідь Євангелія; Церковні собори; настанови духовних пастирів; молитву віри. Дух Святий оживляє християн, розпалюючи в них Божу любов та ревність за спасіння душ. Сила Церкви полягає, не в її ієрархічній чи правовій силі, але в силі Святого Духа. Святий Дує вчить нас молитися та молиться в нас стогонами невимовними. Він є душею усіх місій Церкви. 

Без Святого Духа християнство є духовно мертве - поле сухих кісток (пор. Єз. 37,1-14), св. Тайни – лиш релігійними обрядами, а Св. Письмо - історична книга минулості. Св. Августин каже: «Те, що душа робить для тіла людини, це Святий Дух робить для Тіла Христового, тобто Церкви».

Немає коментарів:

Дописати коментар