понеділок, 19 червня 2017 р.

Ознаки правдивої Церкви

Правдива Христова Церква має 4 ознаки. Їх було прийнято в "Символі віри" на Нікейському (325) та Константинопільському (381) Соборі. Отці Собору визнали, що Христова Церква є єдина, свята, католицька (соборна) та апостольська і ці прикмети вона не має від себе самої, але від Христа, який через Святого Духа робить її такою. Християнські спільноти, які мають ці ознаки, мають повноту християнської віри.

1. Церква Христова - одна


Ісус заснував одну Церкву, а не кілька, яку відкупив своєю кров'ю на хресті. Він є її Засновником і Головою. Ця ознака єдності виражається як видимою і невидимою духовною єдністю між вірними (напр., віровизнання, св. тайни, апостольська спадкоємність, авторитет церкви, тощо). Єдність у різноманітності обрядів, мови, народів, традицій. Правдива Христова Церква є завжди переслідувана духом світу або владою, ідеологіями та духом поганства.

Рани єдності: схизми, єресі і відступництво.

Що таке "схизма"? 

Схизма або розкол - це юридичне відділення однієї церкви від іншої або у середині одної церкви. 


Що таке "єресь"? 

Єресь - відкидання, неприйняття, перекручення або ставлення під сумнів догм або правд віри загально визнаних Церквою, які ми отримали через об'явлення Божого Слова чи апостольської традиції. Єресі переходять у відступництво. Єретики втрачають духовну єдність у вірі з цілою Церквою. Тому їх відлучають після попередження та церковного синоду. 


Що таке відступництво (апостазія)?

Відступництво - це відречення від Ісуса Христа та його Євангелія. Відречення може бути пряме, коли хтось відверто відрікається від віри в Ісуса, або через жести, які про це говорять. Відступництво є церковним злочином. Воно є і тоді, коли хтось самовільно залишає заради одруження священство або монаше життя з вічними обітами. 


2. Церква Христова - свята


Церква є свята, бо є освячена самим Ісусом Христом, а також через святість святих і мучеників. Церква містить у своєму лоні грішників, які мусять іти дорогою покаяння і очищення з попередніх гріхів. Кожен християнин є покликаний до святості.

3. Церква Христова - католицька (вселенська)


Церква є католицька, бо в ній є присутній Христос. Св. Ігнатій Антіохійський говорить: "Де є Ісус Христос, там є Католицька Церква". Вона проголошує повноту і цілість віри, несе і уділяє повноту засобів спасіння: вона послана до всіх народів і всіх часів. Це означає що місія Церкви має вселенський вимір, тобто призначена для всіх народів, рас і культур.

4. Церква Христова - апостольська


Ця ознака має 3 головні складові елементи:

1. апостольське походження;

2. апостольську науку;

3. апостольське насліддя (Мт. 28,19-20): дар навчати та священнодіяти св. Тайни у владі єпископа і священика.

Немає коментарів:

Дописати коментар